Logotyp, klicka för att komma till startsidan
"Följ med oss på natur- och kulturupplevelse på Hälsingeskogen."
English
  • aventyr-i-djupa-skogen
  • Studentbal Woxnabruk_20150529_0015
  • IMG_9961
  • slide_vintertur_facklor

Om oss

När tiden rusar behövs en motvikt. Hos oss hyllas långsamhetens lov i tystnaden på trolska Järvsö finnskog. Äventyr och stillhet, naturnära upplevelser och musikunderhållning i skön förening. English version

Maria Svärd

- Hej och välkommen hit! Maria heter jag, har jobbat med människor under hela mitt liv och är utbildad Musikterapeut. Här på Tur o Ton är jag musikalisk kusk och den som håller i tåtarna.

Maria är musikalisk kusk, vinterklädd tillsammans med häst.

Vad jag vill ge till våra gäster
– Det är så mycket jag vill ge! Jag vill ge en atmosfär med värme, generositet och öppenhet, där våra gäster kan slappna av och uppleva med alla sinnen. Nyckeln till det är musiken, berättelserna och möten som berör. Varje gäst ska känna sig unik och utvald, sedd och hörd. Därför lägger vi stor vikt vid att känna in och anpassa utflykten efter vilka som är med på den, såväl med berättelser som i upplägg och musikval. Varje upplevelse här ska kännas som en unik present till var och en, där varje möte är nytt och nära, även för oss. Därför blir ingen utflykt den andra lik.

Inför resan hit, och upplevelsen av en annan tid, vill jag ge förväntan, vilket våra besökare märker redan på vägen hit. Mer avslöjar jag inte här…

Tur o Ton för mig
Jag har alltid tyckt om att arrangera bra och annorlunda kalas, med utrymme för det oväntade. Gärna på magiska platser i hälsingeskogen, med eldar, stämningshöjande musik och vällagad hälsingemat på bordet. I Tur o Ton har vi utvecklat det till ett koncept, som tusentals firande gäster nu har hunnit uppleva. För mig har det varit en väldigt spännande resa hela vägen.

För en storstadsbo är det exotiskt att träffa oss hälsingar, dricka kokkaffe i väglöst land och lyssna till hisnande berättelser om livet på Finnskogen. Det är så roligt att kunna ge den upplevelsen!

Roger Svärd

- Hej! Roger här. Jag är musikalisk kusk på Tur o Ton, med många historier om folk och händelser i trakten att bjuda på, då jag är född och uppvuxen här i byn. Jag har haft häst sedan 1984 och kört en hel del i skogen, samt spelat musik i 40 år – som underhållning och dansmusik. Dessutom kan jag en hel del om timring och andra gamla hantverk.

Roger i vintermössa tillsammans med häst

Vad jag vill ge till våra gäster
– Jag vill att Tur o Tons besökare ska få vara med om en upplevelse som är oväntat positiv och fylld med överraskningar, samtidigt som den ska kännas trygg och säker – som ett lugnt äventyr. Jag vill också ge en stund för eftertanke – en chans att komma ner i tempo för några timmar, långt ifrån vardagsstressen.

Tur o Ton för mig
På Tur o Tons utflykter och upplevelser får jag träffa trevliga människor och göra det jag tycker om. Kan man ha det bättre?

Maria Carlsson

- Hej! Jag heter Maria Carlsson och jobbar som musikalisk kusk hos Tur o Ton i Hälsingland.

Maria en frostig höstdag.

Vad jag vill ge till våra gäster
– Mitt favoritögonblick under en tur är faktiskt när man säger hejdå för den här gången. Jag ser hur det lyser i ögonen alla, på fyraåringen likaväl som åttioåringen, och jag vet att samma ljus finns i mina ögon. Det är vad jag vill ge till våra gäster!

Tur o Ton för mig
– Roger, Maria och deras företag Tur o Ton ger mig så otroligt mycket livskvalitet. Jag älskar naturen, har alltid haft hästar som min största hobby, och inget har någonsin fått mig att sluta sjunga. Som en bonus har jag nu lärt mig spela ukulele, vilket är fantastiskt roligt. Musik är alltid en enorm källa till känslor, glädje och eftertanke.

Under min tid som musikalisk kusk har jag fått lära mig vad tystnad verkligen är, hur mycket en liten detalj kan betyda för andra människor, hur man vågar visa ett hjärtligt värdskap – och hur speciellt det är, det vi har omkring oss. Det jag ser och upplever varje dag är ett privilegium som jag vill dela med mig av.

I skogen, till hästarnas hovslag och med naturen omkring, landar man verkligen i det som är viktigt i livet. Stress rinner bort, tiden betyder mycket mindre och något sorts ursprung tar plats i mig.

Myllys, Sving, Tatanka och Hälsing

- Gnägg. Vi är fyra starka nordsvenska hästar, tillika familjemedlemmar, som gärna hjälper till att dra gäster på Tur o Tons upptåg genom Finnskogen.

Maria Carlsson och hästarna hos Tur o Ton

Tur o Ton för oss
– Vi får vara med om mycket roligt med många härliga gäster. Sedan får vi vila, hö och morötter.

Om företaget Tur o Ton

En lokal prägel och förankring ger ofta trovärdighet och en förhöjd kvalitetsupplevelse hos den besökande gästen. Tur o Ton i Hälsingland strävar efter en tydlig lokal prägel. Det innebär att vi i första hand väljer lokala entreprenörer och produkter då dessa motsvarar eller överträffar alternativen ur synpunkterna kvalitet, ekonomi, service och tillgänglighet. De natur- och kulturvärden som finns i områden Tur o Ton vistas i ska tas tillvara för att bidra till den lokala prägeln. Samarbeten med övriga lokala aktörer, turistentreprenörer, föreningar etc är viktigt i arbetet med den lokala prägeln. De områden som omfattas av policyn är:

  • Arrangemang
  • Mat
  • Logi
  • Transporter
  • Guidning

Viktiga grundprinciper i vårt företag

Tur o Ton i Hälsingland innehar F-skattsedel och ansvarsförsäkringar.
Företaget har beviljats tillstånd att bedriva yrkesmässigt hållande av häst.

Företaget är medlem i:

Tur o Ton i Hälsinglands arrangemang genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg/ Bollnäs

Fotografi:  Läs mer om människorna bakom bilderna på denna hemsida

Turer med häst och vagn/släde för hela familjen


Boka boende, Tur o Ton rekommenderar

Maria och Roger Svärd målad i akvarell

Referenser

"Vilken dag! Tack för en härlig upplevelse, otroligt generöst och varmt! Kommer tillbaka"
Hanna Hedlund, Belse / Stockholm

"Blev helt hänförd av slädtur, musik, spark tillbaka. Vill komma åter och uppleva denna natur och gästfria människor. Svårt att bryta upp och återgå till det stressiga livet i Stockholm."
Lena och Mats, Stockholm

Fler referenser